A PRIMER TREBALLEM LA FESTA MAJOR

 

A PRIMER TREBALLEM 

LA FESTA MAJOR I ELS GEGANTS 

Un dilluns, asseguts en rotllana, ens donem la benvinguda i parlem sobre com ha anat el cap de setmana.

Una companya explica que dissabte va pujar a la terrassa de casa seva a veure els focs. Hi ha un munt de companys i companyes que també els van veure. Una altra nena explica que ella va anar a veure la cursa de la mercè, busquem informació i veiem algunes imatges de la cursa. Un altre infant comparteix que va anar a veure uns gegants a l’ajuntament. També busquem informació i trobem que aquests dies estan exposades les figures de la ciutat a l’ajuntament de barcelona.

I així s’inicia una conversa on apareixen diferents figures d’imatgeria festiva plena d’anècdotes, com per exemple a qui van donar el xumet o quina figura és la que més els agrada. Però enmig de la conversa, van apareixent alguns dubtes… són festes del poblenou o són festes de barcelona? Què és la mercè? Com es diuen els gegants que coneixem? Decidim investigar una mica per conèixer les nostres festes i tenir clar què és això de la festa major.

        

ENS VISITA UNA MARE DE LA COLLA GEGANTERA 

Per conèixer millor les figures del barri, ha vingut la isabel a l’escola, és mare d’un alumne de i membre de la colla de gegants del poblenou.

Ens ha explicat un munt de coses de les figures del barri, per exemple, que els nostres gegants es diuen maria i bernat perquè els van construir la gent de dues parròquies que hi havia a la zona: la de sant bernat calvó i la de santa maria del taulat.

També ens ha dit que van decidir fer un gegantó pels més petits de la colla i que per aconseguir-ho van agafar un capgròs que ja tenien i li van muntar una estructura. Entre tots els nens i nenes de la colla van fer una votació i va guanyar el nom de xavier, per això es diu bomber xavier.

Ens ha agradat molt la història del lloro del 36, que es diu així en record d’un lloro que hi havia fa molts anys a una licoreria del carrer taulat. Resulta que el tranvia número 36 parava just davant de la botiga i el lloro va aprendre a imitar el xiulet del cap de línia i moltes vegades enganyava al maquinista i feia sortir al tranvia abans d’hora.

La isabel ha portat unes faixes i uns mocadors de geganter i ens ha ensenyat com ens hem d’enfaixar per protegir l’esquena si carreguéssim un gegant.


 

VISITA A CAN SALADRIGAS

També hem anat a can saladrigas a conèixer de primera mà els gegants del poblenou. En petits grups hem anat entrant a la sala on hi ha exposades les figures. Hem pogut copsar com d’alts arriben a ser i hem vist l’estructura que amaguen sota les faldilles, tant dels gegants, com de les bèsties de foc. Fins i tot hem vist ballar el lloro del 36!!

   


La resta ens esperàvem a la sala d’actes del costat fent sonar els timbals que porten els músics de la colla per fer ballar els gegants.

       

 




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Colònies 2n i 3r - 1r dia a la Sala

Colònies 2n i 3r - 2n dia a la Sala

Colònies 2n i 3r - 3r dia a la Sala