"LA MEDITERRÀNEA"


Trilogia del Mare Nostrum: 

BLAT, OLIVES, RAÏM...


La història de l'oli d'oliva correspon a una part de la història de la cultura mediterrània i  va unida a la història del vi i  del pa. L'olivera és una de les primeres plantes cultivades.
Tots ells són aliments bàsics que formen part de la trilogia fonamental de la dieta mediterrània en els pobles que habiten a les seves costes. Els usos que s'han fet de l'oli d'oliva no són només culinaris, sinó que a més s'ha emprat en cosmèticamedicinaperfumsil·luminació.

El blat és una de les plantes més conreades.
La vinya: sembla que els primers ceps cultivats que van arribar a Catalunya els van portar els fenicis o els grecs des de la Mediterrània oriental. L'indici més antic de l'existència de ceps al nostre país són uns pinyols de raïm trobats al Penedès. Els íbers ja el coneixien tot i que les grans plantacions de vinya les van fer els romans.

Aquí teniu un petit resum de les activitats que farem al llarg de la setmana.

Els matins hem organitzat tallers on treballem: 

Trilogia del Mare Nostrum, cliqueu els productes per 



veure la mostra gràfica: 

         Cliqueu per saber quin repte ens proposen? 

I a la tarda hem creat càpsules on treballem els primer
navegants del Mediterrani: el llegat dels pobles del mar.

Vela Gàbia (romans: En honor a la forma trapezoidal o quadrada de les veles de les galeres i altres embarcacions de rem.

Anayat yam (fenicis): La paraula significa Barco Finici. D'aquesta manera, anayat vol dri flota. El conjunt de paraules ANAYAT YAM vol dir Barco del mar.

Kebenit (egipcis): Que vol dir vaixells de Biblo (s'inspira-
ven  en els viatrges al port de Bibles en busca de fusta). Rebien aquest nom les embarcacions d'alta mar ... i 
que tenien a veure amb el comerç marítim.



      La tarda de divendres hem dut a terme l'activitat culminant de la setmana cultural: UN MERCAT DE BESCANVI!! Ens hem imaginat que el pati era el mar Mediterrani i, després d'un macrojoc per aconseguir vaixells per tal de desplaçar-nos per l'aigua, hem bescanviat els diferents productes que hem estat elaborant durant aquesta setmana.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Colònies 2n i 3r - 1r dia a la Sala

Colònies 2n i 3r - 2n dia a la Sala

Colònies 2n i 3r - 3r dia a la Sala